Patrimoni

Les Cases Senyorials de Binissalem: Un Llegat d’Esplendor

Casals d’època Barroca

Al cor de Binissalem, les cases senyorials representen un testimoni viu de l’esplendor econòmic i social que va florir a partir del segle XVII. Aquestes majestuoses construccions, impulsades per l’elit local coneguda com la “mà major”, destaquen per l’elegància de les seves façanes i la qualitat de la seva construcció, símbols d’estatus i poder.

La “mà major”, un grup privilegiat que combinava la gestió agrícola amb professions liberals, s’inspirava en les costums i valors de l’aristocràcia palmesana. Aquest grup, integrat per terratinents i mercaders, va assolir gran influència política i social, exercint càrrecs clau tant a nivell local com en el govern de Mallorca.

Les cases senyorials de Binissalem no només reflecteixen el poder econòmic dels seus propietaris, sinó també el seu desig d’emular la sofisticació de la noblesa. Amb la seva pedra local i detalls arquitectònics, aquests casals són un llegat que ha perdurat al llarg dels segles, atraient l’admiració de qui visita aquest encantador poble mallorquí. Vine a descobrir aquest patrimoni únic i submergeix-te en la història que s’amaga darrere de cadascuna de les seves imponents portes.

Descobreix els impressionants casals barrocs de Binissalem, un tresor de les façanes tradicionals mallorquines. Al barri de Pou Bo, Can Llorenç va ser el primer d’aquests, destacant per la seva porta rodona i elements decoratius únics, evocant el primitivisme del segle XVII. A pocs passos, al carrer Concepció, Can Sabater presenta una evolució arquitectònica amb finestres superiors distintives i un porxo que encara no influeix en el acabament exterior. Explora la rica història i arquitectura de Binissalem i submergeix-te en la bellesa dels seus casals barrocs.

Cal General Morante

Carrer del General Morante

Originalment coneguda com la casa de Bellveure, Cal General Morante va ser adquirida al segle XVII per la família Gelabert i posteriorment pel militar Mateu Morante i Frau el 1934. L’edifici presenta característiques barroques típiques de l’època, amb reformes que han conservat elements històrics mentre s’adaptaven a les necessitats modernes. El seu nom actual honra al militar del segle XX, que va deixar una marca significativa en la història local. Per la seva ubicació i bon estat, aquest edifici és un dels millors casals del poble de Binissalem.

Can Enric Sureda

Carrer de Can Enric Sureda

Can Enric Sureda és un excel·lent exemple de l’arquitectura barroca a Binissalem. La façana lateral de l’edifici destaca per les seves tres finestres disposades en un patró triangular que crea un ritorn visual ascendent, complementat per una quarta finestra al porxo. Aquest disseny demostra l’habilitat dels arquitectes de l’època per combinar funcionalitat i bellesa en les seves construccions.

Can Marc

Carrer de Can Marc

Can Marc és un notable exemple de l’arquitectura barroca mallorquina. La seva façana del segle XVIII, reformada al voltant de 1770, presenta tres balcons decorats amb ferro forjat d’estil Lluís XV. L’asimetria entre el portal rodó i el balcó central és una característica distintiva de la reforma, que ofereix una visió única del disseny barroc a Mallorca. Destaquen el celler, els dos premses, els estables, el corral i el hort a la part interior. Sens dubte, un dels elements més destacables d’aquesta construcció és la planta baixa, que compta amb una entrada de dos arcs, amb un portal directe d’accés al celler i altres dependències com el menjador i els despatxos. La presència de mobles típics de l’època és un element extraordinari per viatjar en el temps i endinsar-se plenament en el segle XVIII.

Can Garriga

Carrer de Can Garriga

També coneguda com Can Torró, Can Garriga destaca per la seva extensa façana i el seu pati barroc. Aquest casal, considerat el 1728 com la casa més valuosa del poble, ha estat remodelat diverses vegades al llarg dels segles. Les reformes dels Garriga, una família de notaris, i els seus successors (els Costurer) reflecteixen l’evolució i el desenvolupament de l’edifici, que inclou un notable llegat cultural representat per Jaume Costurer i Garriga, un destacat jesuïta.

Ca l’Ardiaca

Passeig del Born

Situades als extrems del passeig del Born, les cases de Ca l’Ardiaca són exemples clàssics de l’arquitectura barroc del segle XVIII. La façana de Ca l’Ardiaca, amb el seu portal i balcó simètrics, mostra una racionalitat i harmonia que eren característiques de l’època, enriquint el paisatge arquitectònic de Binissalem. A l’altre costat del carrer es troba la rectoria, un edifici de molta importància durant l’època, amb una galeria a la italiana de tres arcs. Sens dubte un lloc perfecte per presenciar la vida social i festiva del poble.

Can Tous

Carrer de Can Tous

Can Tous és un altre exemple de les cases barroques amb una façana que combina balcons i finestres en disposició alterna. Destaquen el seu porxo, que inclou una mènsula de pedra utilitzada per aixecar sacs, un element funcional que també afegeix interès arquitectònic al disseny.

Can Amengual

Plaça de la Quartera

A la plaça de la Quartera es troba Can Amengual, un casal que reflecteix l’arquitectura del segle XVIII. Encara que la planta baixa ha estat alterada amb noves obertures, la planta noble conserva els seus balcons i finestres tradicionals. El destacat porxo, amb la seva fila de finestres, accentua la façana, mentre que l’escut d’Amengual afegeix un toc distintiu.

Can Sabater

Carrer de la Concepció

Can Sabater, situat al carrer de la Concepció, és un notable exemple d’evolució arquitectònica a Binissalem. La seva façana, enriquida amb finestres decorades en esmaltadura d’arc conopial, mostra un estil refinat. Encara que el porxo està en desenvolupament, la seva presència afegeix caràcter a l’edifici, reflectint l’evolució contínua del disseny a la regió.

Can Llorenç

Carrer de Can Llorenç

Can Llorenç, ubicat al barri del Pou Bo a Binissalem, destaca per la seva arquitectura del segle XVII. La seva façana compta amb murs antics recoberts i exhibeix un portal rodó amb dovelles. Els sòlids pilars de pedra viva aporten un aire de robustesa i elegància. Les petites finestres i els portells laterals de la planta baixa són una característica cada vegada més rara que li afegeix un toc distintiu i autèntic. Reflecteix l’essència del primitivisme arquitectònic de l’època i un valuós exemple del patrimoni històric de Binissalem, conservant un llegat arquitectònic únic.

Can Moià; Can Julianoi, Can Garrover i altres casals es troben al centre del poble i recullen en la seva majoria algunes de les tipologies comentades anteriorment. Un bon complement de les cases són les dependències annexes des de les quals s’obren grans portes per l’entrada de carros.

Altres casals que visitar a Binissalem: Can Marquet, Can Barruf, Can Melcior, Can Quel, Cal Comte, Ca don Andreu, Can Fumat, Can Morro.