Patrimoni

REFLEX D'UN LLEGAT FEUDAL

Cases de Possessió

Les cases de possessió de Binissalem són un reflex del llegat feudal que ha definit la història del municipi des del segle XIII. Després de la Conquesta de 1229, les terres de Binissalem van quedar sota el domini de diverses cavalleries, territoris feudals subjectes a drets dominicals i jurisdicció civil. La cavalleria de Morneta, la més extensa, abastava des del poble fins a Lloseta, essent propietat dels Torrella des del 1282 fins al segle XVIII. Altres importants van ser les de les Dones de Jonqueres, d’origen monàstic, i la Bauçana, que va pertànyer al Capítol de la Seu fins al segle XIX. Aquestes possessions, algunes de les quals van ser venudes en emfiteusi, van donar origen a les majestuoses finques que avui dia es coneixen com a cases de possessió. Visitar aquestes finques és endinsar-se en la rica història nobiliària de Binissalem i apreciar l’herència cultural que encara perdura als seus paisatges i arquitectura.

Morneta

Camí de Morneta

Morneta és una possessió amb profundes arrels històriques, esmentada en el context de la conquesta de Mallorca per Jaume I el 1229. Els vestigis arquitectònics presents suggereixen que les edificacions podrien datar-se de la segona meitat del segle XI, durant el període de la primera Taifa. La possessió ofereix una visió invaluable del passat medieval de Mallorca i és un testimoni del continu ús i la renovació d'estructures històriques al llarg dels segles. Mil anys d'història contemplats en aquesta possessió. La finca de Morneta a Binissalem destaca per la seva imponent estructura monumental del segle XVII. Amb façanes de pedra vista, presenta llargs paraments, portals rodons i arcs plans. Els balcons i finestres de diferents tipologies subratllen el tradicionalisme illenc, oferint una visió autèntica de l'esplendor arquitectònica històrica.
Web

Can Cabrit

Carrer de Can Cabrit

Can Cabrit destaca pel seu imponent portal rodó i les seves rebranques (columnes de pedra) tallades a mà. L´entrada principal està adornada amb un arc rebaixat i dovelles de pedra de colors variats, que confereixen al´estructura una elegància distintiva. A l'interior, la clastra (pati) i l'escala que porta a la residència dels senyors reflecteixen el disseny tradicional de les cases senyorials mallorquines. L'arquitectura de Can Cabrit és testimoni de l'esplendor i la sofisticació de l'època barroca.

Can Moranta

Carrer de Can Marc

Can Moranta, a Binissalem, destaca per la seva impressionant estructura peraltada i el ràfec de teules pintades més espectacular de Mallorca. Aquest tresor arquitectònic presenta motius diversos pintats en vermell almagre, que inclouen inscripcions en caràcters aràbics, gòtics i llatins. Les teules, datades el 1541 i 1668, revelen les intervencions al llarg dels segles, ja que es poden presenciar detalls com inscripcions àrabs que evoquen lloances a Al·là. La seva façana del segle XVII, amb un portal allindanat i una finestra amb balustrada, complementa l´atractiu històric del lloc. Can Moranta és un exemple únic de la rica herència cultural de Mallorca, amb detalls enigmàtics i una història fascinant per explorar.

Ca na Marca

Camí de Ca na Marca

Ca na Marca, que originalment va pertànyer a la família Malonda, és un exemple notable de l'arquitectura de finals del segle XVIII. Venuda posteriorment a la família Terrassa de Can Garrover, aquesta possessió conserva elements del seu passat gloriós. L'estructura mostra una combinació harmoniosa de disseny funcional i estètic, amb detalls arquitectònics que reflecteixen la riquesa i l'estatus dels seus antics propietaris.

Bellveure

Carrer de Bellveure

Bellveure, ubicada a peu de muntanya en un paisatge d'oliveres, és coneguda per la monumental clastra i el disseny articulat. La clastra, una de les més destacades al municipi, presenta una façana amb una finestra d'arc conopial del segle XV. L'enrajolat i la canaleta d'aigües pluvials són exemples de la cura i la precisió en la construcció de la finca, reflectint tant funcionalitat com estètica.
Altres elements

La Torre de Can Marc, que conserva diferents voltes d’aresta a la planta baixa de la casa i, gairebé com un vestigi arqueològic, un portal medieval a la part posterior.

Can Macià i Can Pere-Antoni són dues construccions procedents de la divisió de Son Gorra, que han experimentat canvis per actuacions realitzades durant els segles XIX i XX.

A la part sud del municipi de Binissalem, també hi trobem el casal de Son Roig, que conserva una entrada tradicional, mentre que

Sa Cabana den Ferrer compta amb una façana atípica i diversos elements enològics que recorden que ens trobem a una zona de tradició vinícola.

Per la seva banda, el nucli de Biniagual evoca èpoques passades gràcies a uns elements arquitectònics conservats perfectament que descriuen perfectament la sincronia entre les cases de pagès, les possessions mallorquines i una petita església que conserva petits retaules barrocs.