Patrimoni

Un Viatge a través de la Història i Cultura de Mallorca

Ruta Patrimonial a Binissalem

Binissalem, no sols és conegut pels seus vins excepcionals, sinó també pel seu ric patrimoni històric i cultural. Alberga una gran varietat de monuments i elements patrimonials arquitectònics, com les cases barroques o les possessions, que sumades a altres elements, com ara molins, pous o creus de terme, reflecteixen a la perfecció la història i tradició del municipi al llarg dels segles . La Ruta Patrimonial de Binissalem permet als visitants descobrir aquests tresors i conèixer-ne més sobre la història d’aquest poble, que ha jugat un paper important en la configuració del paisatge cultural de Mallorca.

Descarrega un plànol de la ruta Cultural i Enològica

Estació de Ferrocarril

Plaça de l'Estació

L'Estació de Ferrocarril de Binissalem, inaugurada a finals del segle XIX, és un testimoni de la importància del ferrocarril en el desenvolupament econòmic i social de la regió. Aquesta estació ha estat un punt clau per al transport de mercaderies, especialment vi i pedra, productes emblemàtics de Binissalem. Així mateix, la indústria del calçat va ser el motor econòmic del poble durant una gran part del segle XX. L'arquitectura de l´estació conserva elements històrics que evoquen l´auge del ferrocarril al´illa. A dia d'avui, segueix sent un important punt de connexió per a residents i turistes que volen explorar Mallorca amb tren.

Ajuntament

Plaça de l'Església

L'Ajuntament de Binissalem és un edifici emblemàtic situat al cor del municipi. Construït al segle XVII, aquest edifici d'estil neoclàssic amb arquitectura vuitcentista reflecteix la riquesa i el creixement del poble durant aquesta època. L'Ajuntament no és només el centre administratiu de Binissalem, sinó també un símbol de la seva història i patrimoni. Al seu interior, els visitants hi poden trobar documents històrics, fotografies que narren l'evolució del municipi al llarg dels anys i l'arxiu municipal del poble. Així mateix, ha tingut reformes a finals del segle XIX, als anys 70 del segle XX i durant 2010-2011.

Església Santa Maria de Robines

Plaça de l'Església

L'Església de Santa Maria de Robines, construïda al segle XVIII sobre les restes d'una església anterior, és un dels monuments més importants de Binissalem. D'estil barroc, aquesta església destaca per la impressionant façana i el campanar, el segon més alt de Mallorca, que s'erigeix ​​majestuosament servint de referent visual del poble des de diversos quilòmetres de distància, i els seus elements gòtics, com el portal principal i altres neogòtics , com a part del campanar, inaugurat a principis del segle XX. A més, és el tercer temple que hi ha hagut en aquest lloc. Al seu interior, els visitants poden admirar retaules i obres d'art religiós de gran valor històric i artístic, com ara una talla de Verge de valor cultural i patrimonial incalculable. L'església també és coneguda per les seves festivitats religioses, que atrauen nombrosos fidels i turistes cada any.

Picapedrers

Diversos punts del municipi

Els picapedrers, o picapedrers, han estat una figura crucial en la història de Binissalem. La tradició de la pedra picada en aquest municipi es remunta a segles enrere i ha contribuït significativament al paisatge arquitectònic de Mallorca. La pedra de Binissalem, que és pedra viva, pedra calcària i pedra calcària, d'alta qualitat i durabilitat, ha estat utilitzada en la construcció de nombrosos edificis històrics a tota l'illa. Els Picapedrers estan homenatjats en una escultura que revela la importància d'aquests mestres talladors de la pedra i la seva habilitat i art de treballar la pedra, una tradició que es manté viva a través de tallers i demostracions per a visitants i que es commemora anualment a la Fira de la Pedra i l'Artesania.

Pagesos Vermadors

Diversos punts del municipi

Els Pagesos Vermadors són una representació dels camperols viticultors de Binissalem, que han cultivat i collit les vinyes durant generacions. Aquest grup és fonamental per a la identitat cultural i econòmica del municipi. Les festes de la verema, la Festa des Vermar celebrades cada any al setembre, reten homenatge a aquests treballadors amb desfilades, concursos i activitats tradicionals. Els Pagesos Vermadors són un símbol de l'esforç i la dedicació que han fet de Binissalem un referent a la producció de vi.

Can Tiró de ses Bolles

C/ de sa Coma

Can Tiró de ses Bolles és un antic casal que destaca per la seva arquitectura tradicional mallorquina. Aquest edifici, que data entre els segles XVII i XIX, ha estat restaurat per preservar-ne l'estructura original, iincloent els arcs de mig punt i les parets de pedra. És d'estil tradicional i recorda l'art manierista amb detalls que es poden observar a les obertures, com el portal amb les dovelles i altres peces encoixinades o les finestres del pis, destacant boles sobre el frontó triangular i les finestres del porxo. El casal és un exemple de l?estil de vida rural de l?època i ofereix als visitants una visió de com era la vida a Binissalem fa segles. Actualment, es fa servir per a esdeveniments culturals i activitats comunitàries, mantenint viva la història i les tradicions del municipi.

Església de Cals Agustins

C/ de l'Església

L'Església de Cals Agustins, construïda al segle XIX, és un bell exemple de l'arquitectura religiosa a Binissalem. Aquesta església neogòtica, dedicada a Sant Agustí, destaca per la façana sòbria i l'interior auster però elegant. A més, forma part d'un conjunt juntament amb un convent agustí que va jugar un paper important a la vida espiritual i educativa del municipi i un celler de tipologia tradicional. Pren el nom de la congregació dels Germans Terciaris de Sant Agustí de Binissalem que va ser fundada a principis de juny de 1857. Actualment, el celler és de propietat privada. Tot i que el convent ja no està en funcionament, l'església continua sent un indret de culte actiu i un monument històric que mereix ser visitat.

Creu de Terme

Carrer des Reg

La Creu de Terme és una creu de pedra del segle XX de tipologia tradicional situada al mig de la via pública a la confluència del carrer de sa Creu amb el C/ del Reg.

Creu del camí de Biniali

Camí de Biniali

La Creu del camí de Biniali és de tipologia tradicional i datada entre els segles XIX i XX. Aquestes creus, típiques de Mallorca, es col·locaven als límits del terme municipal i servien com a punts de referència i protecció espiritual per als viatgers. Així mateix, totes dues són molt llises i no tenen decoracions.

Molí des Cós

Entrada de la vila des de Ciutat

El Molí des Cós és un dels molins de vent més destacats de Binissalem, una estructura emblemàtica que forma part del paisatge rural mallorquí. Construït l'any 1519, i amb reformes posteriors, aquest molí d'arquitectura popular es feia servir per moldre gra, una activitat essencial per a l'economia local. Altres molins al municipi també han jugat un paper crucial en la producció agrícola. Aquests molins, amb les majestuoses aspes, són un recordatori de la enginyositat i l'esforç de les generacions passades. Altres molins que podem trobar també i que són de rellevància són: El Molí de sa Goleta ubicat a la zona de Robines.

Pou Poal

Carrer de Pou Poal

El Pou Poal és un dels nombrosos pous comunals històrics que es troben a Binissalem. Aquests pous eren fonamentals per al subministrament d'aigua al municipi, especialment en èpoques de sequera. El Pou Poal, que data entre els segles XIII i el segle XV. És l'únic pou que queda a Mallorca de tipologia cigonyal. És un testimoniatge de la importància de l'aigua per a la vida diària i l'agricultura. Consta del pou, la mota, l'empedrat, el brocal, dos pilars incomplets i dos monòlits de pedra viva utilitzats fins al segle XVIII per col·locar un mecanisme de balancí i extreure aigua. Altres pous al municipi també compten amb històries interessants i són exemples de l'enginyeria hidràulica tradicional de Mallorca.

Cementeri Vell

C/ del Cementeri

El Cementeri Vell és l'antic cementiri de Binissalem, lloc de repòs final per a moltes generacions d'habitants del municipi. Aquest cementiri, que data del segle XIX, construït sobre el primer cementiri del segle XIII, ofereix una visió dels costums funeraris i la història social de Binissalem. Amb les tombes de pedra, làpides i esteles. El Cementeri Vell és un lloc de reflexió i de memòria. A dia d'avui, continua sent un lloc d'importància històrica i cultural, visitat per aquells que volen retre homenatge als seus avantpassats i conèixer-ne més sobre el passat del municipi. La seva ubicació, amb el pas dels anys i la nova estructura urbanística del poble, ubica el Cementeri Vell als afores de l'entramat urbà, tot i així un lloc de gran importància per als binissalamers.

Biniagual

A 4 quilòmetres de Binissalem

Biniagual és un nucli rural històric de l´època medieval procedent d´una alqueria musulmana, que reflecteix l´arquitectura i l´estil de vida tradicional mallorquí. El petit conjunt de cases, datades entre els segles XVIII i XIX, ha estat acuradament restaurat per preservar-ne l'autenticitat. Els habitatges, construïts en pedra, s'agrupen alrededor d'una plaça central i mantenen elements típics com portes de fusta i teulades de teula àrab. Al centre de Biniagual hi ha una petita capella, que afegeix un caràcter singular al conjunt. Aquest nucli és un testimoniatge de la història agrícola de la zona, especialment coneguda per la seva producció de vi. Els cellers del lloc, que han estat part essencial de la seva economia des de fa segles, segueixen en funcionament, elaborant vins que reflecteixen la tradició vitivinícola de la regió. Biniagual és, doncs, un exemple viu del passat rural de Mallorca, amb un entorn que conserva la tranquil·litat i l'encant d'una altra època.